OBLJETNICA RUKOMETA U ROVINJU

20.11.2014. g.

OBLJETNICA RUKOMETA U ROVINJU

PROSLAVA  60 - GODIŠNJICE  RUKOMETNE  AKTIVNOSTI U ROVINJU

Diljem naše domovine zabilježili smo proslave godišnjica rukometne aktivnosti u Bujama, Labinu, Poreču, Zagrebu (Lokomotiva, Trešnjevka), Koprivnici i Kutini, a uskoro i obljetnicu 60. godina pokretanja rukometne aktivnosti u Rovinju, koja je potvrđena na skupštini društva 07. travnja 1954.godine.

U školskoj godini 1953/54. učenicima škole učenika u privredi (ŠUP) Rovinj, predavao je tjelesni odgoj prof.Slavko Bronić. Jednoga dana pozvao je dvije grupe učenika na igralište Salezijanaca, kasnije Pionirskog doma, a sada Pod Lipama. Na igralištu su bile vratnice manjih dimenzija, ali grede su bile malo šire od nogometnih. Objasnio je igru, koja se igra s loptom i isključivo rukama, a koja se nastoji ubaciti kroz vratnice. Protumačio je najjednostavnija pravila igre i način igranja i tako predstavio „mali rukomet“. Jedna grupa je igrala s dugim hlačama, a druga s kratkim hlačama. Pobijedila ona koja se je lakše kretala u kratkim hlačama. Ubrzo su ugovoreni prvi susreti sa susjednim  predstavnicima  Poreča, gdje je prethodno službovao naš podučavatelj.

Nakon skromnih početaka i zornih prikaza rukometa od turističkih grupa, koje su koristile ta naše igralište tokom ljeta, počeli smo se više okupljati i vježbati. Nakon raznih neslužbenih utakmica počelo je Prvo prvenstvo Istre u proljeće 1955. Osnivale su se rukometne momčadi diljem Istre i okolice, a muški i ženski sastavi Rovinja priključile su se toj aktivnosti i uključivali u programe takmičenja rukometnih organizacija Istre i cijele domovine. Njihovi nastupi predstavljali su grupe sa mladenačkim žarom i entuzijazmom, koji je zračio iz njihovih vrijednih rukovodilaca i trenera. Godine su prolazile, a rukometaši Rovinja, kao rijetko koja  sportska organizacija u Istri, nisu zaboravljale svoje navršene godišnjice od 10, 20, 25, 30, 35, 40, zatim zlatne obljetnice, kojom prilikom su na svečanoj sjednici predstavili svoju monografiju za 50. godina djelovanja. Od 1954 - 2004. Vrijeme leti u današnjem društvu i za čas je došla i 60. godina.

Listajući i čitajući sačuvane i objelodanjene dokaznice o radu, djelovanju i nastupima, spomenuti ćemo kronološki najznačajnije događaje iz bogate sportske povijesti Rukometnog kluba “ROVINJ“:

1954. godine - Osnovana je rukometna sekcija kod DTO “Partizan“.

1964. godine - Sekcija se pretvara u Omladinski rukometni klub “Partizan“.

1965. godine - Klub mijenja u ime “Rukometni klub ROVINJ“ kojega je zadržao do danas.

1969/70. godine postaju članovi Jedinstvene Hrvatske rukometne lige.

1974. i 1980. godine - osvajaju seniorsko prvenstvo Hrvatske.

1985. godine - Izgrađena je sportska dvorana Valbruna (kraj osnovne škole).

1993. godine - Osniva se Ženski rukometni klub “Rovinj.

U međuvremenu zahvaljujući talentu, marljivosti, stručnom i organizacijskom djelovanju u klubu, nadarena mladež i sportsko podneblje, prikazala i rezultatima u  mnogobrojnim prijateljskim i prvenstvenim nastupima. Muška seniorska rukometna momčad bila je nosilac aktivnosti i postizavala izvanredne rezultate u susretima sa  klubovima iz  Hrvatske i drugih krajeva  ondašnje države.

Dolaze zatim brojni klubovi iz Austrije, Čehoslovačke, Poljske, Švedske, Norveške, Švicarske, Francuske, SSSR i Italije. U Rovinju su gostovali klupski prvaci i prvaci Europe, kao: Partizan (Bjelovar), Dukla (Prag), SLASK (Wroclav), a rukometaši Rovinja su Gostovali u Klagenfurtu, Beču, Rimu i Parizu. Posebno se je klub istaknuo prilikom održavanja CROATIA CUP 2000 i gostovanja Hrvatske državne reprezentacije.

U minulih 60 sportskih sezona nastupi seniorske momčadi Rovinja, obilježavaju  zlatnim brojkama razdoblje od 1971 do 1981. kada je kao član II. Savezne rukometne lige bio najuspješnija  momčad iz Istre. Zanimljivo da su mnoge utakmice igrane u  dvorani “Diamant“ (Poreč), pošto Rovinj još nije imao izgrađenu dvoranu..U razdoblju  posljednja dva desetljeća (1990-2010) ženska momčad je postigla svoje  kvalitetno predstavljanje od 1992 do 2002.godine, igrajući veoma uspješno u I. HRL -j ug ,a 1994/95 u (najvišoj) takmičarskoj ligi I. A HRL.

Ovaj mali  izvadak  rada i uspjeha ostvaren je sa  brojnim generacijama u raznim godištima, a čiji predstavnici su pozvani na obilježavanje i sjećanje na minulih šest desetljeća.

Svečanost će se održati u Rovinju u dvorani na Trgu Brodogradilišta br.5 ( MMC) 21. studenog 2014. s početkom u 18 sati, te se na taj način prisjetiti samih početaka rukometne igre, kao i u susretima generacija podsjetiti se i njihovih uspjeha.

Ostvarenje i obilježavanje spomenutih obljetnica odražavaju zanos pobornika rukometne igre, kao i njihovu organizacijsku sposobnost. Čestitamo na obljetnici u Rovinju, a ujedno želimo uspješno ostvarenje programa i djelovanja u daljnjoj budućnosti.

                                                                                                           Juraj Radovčić

 
Autor: Hrvatski rukometni portal
Članak je pregladan 2704 puta.

Komentirajte ovaj članak