RUKOMETNA IGRA U SPORTSKOM ŽIVOTU PAZINA

01.12.2014. g.

RUKOMETNA  IGRA U SPORTSKOM ŽIVOTU  PAZINA

RUKOMETNA  IGRA U SPORTSKOM ŽIVOTU  PAZINA

Povodom  60.obljetnice rukometa  od 1954-2014.

U zapisima o razvoju rukometa u povijesnom gradu Pazinu, a prema zapisima pisca kroničara Tugomila Ujčića, naziv rukomet se spominje u školskom programu tjelovježbe već 1904/05. u okružnici c.kr. Ministarstva za bogoštovlje i nastavu, (Austro - Ugarska) kao i u godišnjem školskom izvještaju Hrvatske gimnazije od 1912/13. Razvoj svega je usmjerilo i promijenilo razdoblje kroz dva svjetska krvava rata 1945. godine konačno je osvanula sloboda za Istru. Gimnazija je obnovljena  kao Hrvatska realna gimnazija u Pazinu. Pokrenuti su novi oblici rada u školi, a sport se pokreće u organizaciji “Sportsko društvo Gimnazijalac“. Novi zamah i sadržaj u radu zabilježen dolaskom nastavnika Dragutina Spudića (od 1951-1956) i Vladimira Mrvoša (1952-1962), koji učestvuju u osnivaju DTO“Partizan“ 1952., a rukometne sekcije mušku i žensku okupljaju u jesen 1954. godine.

Momčadi nastupaju na prvom prvenstvu Istre u proljeće 1955., i pod tim imenom  daljnjih15 godina, kada 1975. mijenjaju ime i otada nastupaju pod imenom rukometni klub “Pazin“.

Klub i momčadi doživljavale su svoje krizne trenutke u kadrovskim promjenama  i materijalnim poteškoćama, ali uvijek je djelovala muška ili ženska sekcija.

Najuspješnija sezona muške momčadi bila je 1965/66., kada su u Istarskoj regionalnoj ligi zauzeli drugo mjesto, izgubivši naslov prvaka u zadnjem kolu u Pazinu protiv IAT-a (Umag). Neraspoloženi nakon toga su u daljnjim kvalifikacijama za prvenstvo Hrvatske izgubili na neutralnom terenu  u Senju, od Metalca (Zadar) sa 19:28.

Ekipu su sačinjavali: Željko Maurović, Josip Jedrejčić, Dragan Rajić, Lučano Ferenčić, Augustin Matošević, Dušan Benčić, Marijan (Salko) Salamun, Serđo Smoković, Jadran Šišović, Silvano Kramar, Armando Deltrepo, Ivan Niessner, Željko Markulin, Renato Srdoč, Vladimir Fornažar. Trener: Marijan Salamun. Zanimljivo da od sezone 1991/92. ne djeluje muška momčad.

ISTAKNUTI IGRAČI:

U toku prvih trideset i osam godina djelovanja bilo je izvrsnih igrača, kao A. Nefat, F. Zambelli, A. Deltrepo, J. Jedrejčić, Šišović (vratar) ali najzapaženiju profesionalnu karijeru napravio je Velimir Rajić, koji je 1982. započeo igrati rukomet u  Pazinu, zatim u Bjelovaru, Italiji, Metaloplastiku (Šabac), 1992. u Atletico Madrid (Espana) gdje igra do 2003. Bio je istaknut kao najbolji  strijelac desetljeća u prvenstvu Španjolske. Pozvan u reprezentaciju Hrvatske, za koju je nastupao u 15 navrata na  EP 2000, EP 2002 i SP 2004. Na kraju izabran je kao predstavnik Španije za reprezentaciju Svijeta uz Džombu, na revijalnoj utakmici protiv SSSR-a povodom 75-obljetnice ruskog rukometnog saveza. 

Ženska sekcija u dva navrata osvojila je prvenstvo Istre 1970. i 1988. godine.

Ulogu trenera su izvršavali: Paula Smolčić, Dane Kordić i Vjekoslav Gabrijelčić, Milorad Milanović, a najuspješnija generacija igračica igrala 1969/70., koja je osvojila prvo mjesto u Istri ispred IAT-(Umag) koja je bila sastavljena od sljedećih igračica:

Vlada Lukež, Nadija Jurčić, Nela Draščić, Zdenka Rabar, Nada Damijanić, Biserka Krištofić, Biljana Milevoj, Gorana Benčić, Marčela Debeljuh, Branka Ujčić, Egle Matijašić, Zdenka Golja, Alma Božić i Natalija Žufić. U daljnjih nepunih trideset godina ženski rukomet preživljavao je kroz razne poteškoće, a pogotovo kada su svi drugi  klubovi više-manje imali u svojim sjedištima izgrađene dvorane. Više nade za bolje sutra svanulo je izgradnjom 1999. školske sportske dvorane uz Klasičnu gimnaziju. Budućnost i napredak međutim vezana je uz školski centar u središtu grada, gdje je neočekivano brzo izgrađena i svečano predana 08.09.2014. godine na korištenje učenicima i sportašima od Ivana Josipovića predsjednika Hrvatske .

Rukometni klub“Pazin“ u svojoj 60. godini osnivanja i djelovanja uključio se je na otvorenju dvorane sa uspješnom organizacijom prigodnog turnira, na kojem je prisustvovalo brojno gledateljstvo. U tom zanosu i oduševljenju protekla je cijela jesenska aktivnost u kojem je ekipa iz Pazina

(trener - igračica Desi Pačarić),

zauzela drugo mjesto iza Liburnije (Opatije). U derbiju susretu u Pazinu, iako se je igralo u toku tjedna, okupilo se je blizu 200 gledatelja, što pokazuje zanimanje i privrženost gledateljstva za svoju žensku rukometnu ekipu. Nadamo se da će Uprava kluba predsjednik Dražen Stojimanov, dopredsjednicom Desankom Guštin i članovima Lucijan Ujčić, Mladenom Pilat i Zvjezdanom Jurcola uz neumornu legendu rukometa

Marčela Šišović, (na dugogodišnjoj dužnosti igrača tajnika kluba od 1975 do danas), prevladati ostale tekuće poteškoće i dalje uspješno voditi klub u toku daljnjega rada.

Kroz minula desetljeća sa pažnjom i divljenjem smo pratili nastojanja i rad rukometnih djelatnika, igrača-ica Pazina, i sa ovim malim pregledom razvoja i događaja, želimo Vam se zahvaliti za učinjeno na razvoju rukometa, a ujedno čestitamo Vam 60. obljetnicu rada.

                                                                                                 Juraj Radovčić

 
Autor: Hrvatski rukometni portal
Članak je pregladan 8824 puta.

Komentirajte ovaj članak