BUJSKA GODIŠNJICA

02.04.2014. g.

BUJSKA GODIŠNJICA

60. OBLJETNICA ODIGRANE PRVE RUKOMETNE UTAKMICE U BUJAMA 04.IV1954-04.IV 2014.

U amaterskim rukometnim organizacijama, kada je sve trebalo zapisivati, teško se u prijašnjim vremenima vodila statistika pojedinačnih i momčadskih nastupa, a kamoli postignutih zgoditaka. Sretna je okolnost što su postojali razni odbori ili pod savezi, koji su sačuvali knjige registriranih članova klubova, kao i prvenstvene i kup tablice. U Istri  objavljeno je šest klupskih monografija i jedna zajednička za cijeli pod savez. Bujština je objavila sakupljene zapise i podatke za Buje, Novigrad, Brtoniglu, Umag, Momjan, Juricane i Savudriju.

Sistematizirani podaci potkrijepljeni dokumentacijom, pokazuju da su srednjoškolci Buja, pripremajući se za igranje maloga rukometa (40x20 m) odigrali 23.III 1954., prvu zatvorenu trening utakmicu sa pripadnicima JNA u dvorištu đačkog doma, koja je završila sa rezultatom od 10:2 za srednjoškolce. Prva javna utakmicu pred brojnim gledateljstvom odigrana je u Bujama 04.IV.1954,. (kao predigra  prvenstvenoj nogometnoj utakmici Buje-Umag  1:2 (0:0), oko središnje crte starog travnatog nogometnog igrališta na Stanici. Bila je to utakmica i prikaz sportskoj publici, koja je imala mogućnost vidjeti po prvi puta novu sportsku igru. U susretu Reprezentacije Gimnazije (Buje) i JNA pobijedili su srednjoškolci sa 5:4 (3:1). Pobjednički sastav nastupio je u slijedećem  sastavu: Sirotić (4), Zakinja, Cramasteter, Benulić, A.Jugovac, Tomaić, Pećanič (1), Stančić, Santin i Vigini.

Iste godine po ondašnjem običaju, prigodom raznih manifestacija, sastajali su se više puta nova momčad Buja i vojnici. Zahvaljujući toj mogućnosti međusobnog igranja i usavršavanja, Buje se je pripremilo i u jesen iste godine, ugostilo rukometaše II gimnazije iz Ljubljane (6:6) i  I.  Gimnaziju (Vihor B) iz Zagreba (6:10 i 8:14). Bili su to korisni porazi na kojima se steklo potrebno iskustvo za daljnji razvoj i napredak pojedinaca i zajedničke igre mlade momčadi  Buja. Prikaz igre srednjoškolaca iz Ljubljane i Zagreba, bio je djelotvoran i koristan za daljnji napredak i razvoj rukometne igre kako u Bujama, tako i za ostala susjedna nova rukometna središtima diljem Bujštine i kasnije Istre. Njegujući ostvarenu tradiciju igranja rukometa, na sjećanje povodom tog rukometnog događaja pred punih 60. godina, ali sada u sportskoj dvorani, pod pokroviteljstvom rukometnog kluba “BUJE 53“, organizira se tog poslije podneva  04.IV 2014., sa početkom u 16,30 -18.00 sati, u nazočnosti  predstavnika starijih rukometnih generacija, uz prigodnu izložbu i malu smotru prikaza  igre rukometa sadašnjih pokoljenja dječaka i djevojčica. Očekuje se prisutnost rukometaša prvih generacija, ljubitelja i poklonika rukometne igre, koja je obilježila jedno zlatno doba bujskog sporta.          

                                                                                                            Juraj Radovčić

 
Autor: Hrvatski rukometni portal
Članak je pregladan 2471 puta.

Komentirajte ovaj članak