ZLATNA OBLJETNICA RK PEĆINE RIJEKA

04.05.2014. g.

ZLATNA OBLJETNICA RK PEĆINE RIJEKA

ZLATNA OBLJETNICA RK PEĆINE RIJEKA

U  kronici  razvoja i postojanja rukometnih  klubova Rijeke i okolice zapisan je razvoj RK  PEĆINE, čije je sjedište na istočnoj strani Rijeke (bivši Sušak). Ljubitelji rukometa iz Osnovne škole Pećine, 20.svibnja 1964.godine su osnovali  klub, kojemu su dali ime Pećine. Članstvo predvođeno od direktora Nedjeljka Funduka (ex igrač rukometa Dinamo Zagreb), profesora tjelesnog odgoja Marijana Šverko (ex Buzet) i članova Mjesne zajednice Pećine: Zvonko Pandur, Emili Norma i Stjepanom Pištom Lončarić, bili su osnivači i pokretači nove rukometne organizacije u blizini škole Pećine i prekrasnog teniskog centra između morske obale, donje i gornje prometnice u tom dijelu  glavnog primorskog grada. Klub je počeo djelovati sa predsjednikom Zvonko Pandur. Dužnost tajnika vršio je Ivan Dragičević, a prvi treneri su bili Marijan Šverko i Anton Tićac. Zanimljivo da su savjetnici u klubu bili Edo Domazet (Orijent) i Romeo Frntić (Kvarner). Klub se je uključio u takmičenje II općinske lige Rijeke. Školska momčad djelovala je pod imenom Viktorija (koja se kasnije fuzionirala u Pećine), a koja je imala i žensku momčad koju je vodio Božidar Ficko. Boje kluba su branile: Spomenka BAČIĆ, Tanja-Eta FILIPOVIĆ, Jasna BARBARIĆ, Nena JENKO, Tanja TIJAN, Jagoda JAKOPOVIĆ-BRUN, Branka POLIĆ, Sunčana BARKIĐIJA i Radojka DRAGIČEVIĆ.

U slijedećim godinama rukometna takmičenja doživljaju niz promjena i Pećine, pod vodstvom trenera Vladimira Babića-Lale takmiči se 68/69 u višem takmičarskom razredu, a poslije pod vodstvom Stanislava Kažića-Čake. U to vrijeme su  nastupali za Pećine: Davor BROZIČEVIĆ, Željko BADJUK, Marijan GLAVAN, Đuro ĆUK, Darko FRKA, Urem Zdravko MIRKOVIĆ, Dušan BLAŽIČKO, Jure VUČINIĆ, Branko KOLANOVIĆ, Marijan KLARIĆ, Marinko ČANDRLIĆ, Matijević, Jerko DIKA, Vladimir VUJNOVIĆ, Tomislav GLAŽAR, Leo KREMŽER. U međuvremenu  uređuje se igralište, izgrađuju se svlačionice i betonske tribine. Klub pomalo dobiva sve uvjete  potrebne za napredovanje.

Slijedeće sezone 1969/70 uvodi se Jedinstvena hrvatska liga i četiri područne regionalne lige.

Uslijedile su  izjednačenije i kvalitetnije utakmice, koje privlače gledateljstvo. Zanimljivo da je jedinstvena liga bila sastavljena od ovih klubova :  Kvarner, Split, Crikvenica, Grafičar (Čak.), Varteks, Rovinj, Borac (Zgb), Partizan (D.Rat), Mladost (Zgb), Drvodjelac (Virovitica). U slijedećoj sezoni 1970/71 članovi PIR lige : Zamet, Rudar (L) i Pećine odustaju od  jedinstvene HRL lige, i onda ponudu prihvaća IAT (Umag), za kojega će ulazak u viši takmičarski razred biti  presudan za daljnji razvoj rukometa u Umagu i Bujštini.

U međuvremenu Pećine osvaja iste sezone prvo mjesto u PRIMORSKO  ISTARSKOJ  LIGI i onda  ipak ulazi 1971/72 u jedinstvenu IHRL ligu, gdje zauzimaju uza sve poteškoće 11. mjesto i ispada u regionalnu ligu, ali financijski manjkovi će dugo godina stvarati kočnicu rada i napretka, tako da se Pećine vraća u PIR ligu tek 1983/84. Značajka je rada kluba sa neriješenim financijskim statusom, da nakon uspona u nekoliko sezona, slijedilo je opet početni rad u seniorskoj konkurenciji. Zanimljivo da posljednjih sezona su u vrhu  III HRL zapad, a nakon osvojenoga prvoga mjesta 2012/13. zlatnu obljetnicu su dočekali u II HRL zapad. Značajno je spomenuti da su u redovima RK Pećine igrala  mnoga kasnije poznata rukometna imena: Janko Mavrović, Milan Uzelac, Renato Sulić, Nikola Blažičko, Veljko Karabatić i Vladimir Vujnović, jedan od naših najpoznatijih rukometnih sudaca  svih vremena, dok u posljednje vrijeme od mlađih igraća Mateo Hrvatin (SP-srebrna medalja).

U posljednja dva desetljeća RK Pećine postaje sve poznatije središte u radu s mlađim uzrastima. Nakon što su na tri školska prvenstva zauzimali drugo mjesto, uspjeli su 2008/09 i osvojiti Školsko državno prvenstvo kao ŠSK VOJAK pri OŠ Vladimir Gortan. Uporan i uzoran  je rukometni trener Tomislav Kruljac, koji je preko 15 godina neprekidno aktivan u klubu, bilo u odgoju kao i u vođenju članstva u održavanju tradicije jednog od najstarijih klubova grada Rijeke. Zaokruženje ove obljetnice očekuje se predstavljanjem monografije o radu RK PEĆINE od 1964-2014.

Naime krajem mjeseca svibnja, bivši igrač RK Pećine, a kasnije poznati međunarodni sudac Vladimira Vujnović, a sada nosioca aktivnosti u izdavačkoj djelatnosti ADRIAPUBLIC (Rijeka), predstavit će reprezentativnu knjigu o rukometnoj aktivnosti tog vrijednog riječkog  rukometnog kluba, koji časno i uspješno nosi ime PEĆINE, toga dijela grada Rijeke, već punih pedeset godina. Čestitamo i želimo i daljnju uspješnu djelatnost!

Juraj Radovčić  

 
Autor: Hrvatski rukometni portal
Članak je pregladan 3247 puta.

Komentirajte ovaj članak