INICIJATIVA RUKOMETNIH TRENERA ISTRE

16.05.2017. g.

INICIJATIVA RUKOMETNIH TRENERA ISTRE

U sklopu Festivala rukometa, u pauzi između predavanja, treneri klubova Istarske županije iskoristili su priliku te su održali sastanak vezan za problematiku i ustroj županijskih natjecanja, a što i nije samo problem Istarske županije nego i drugih županija tj. područnih saveza.

Stoga su treneri Istre Edvin Radović (ŽRK Rovinj), Doris Belušić (ŽRK Rudar), Ariana Curto (ŽRK Rovinj), Jelka Mihovilović (ŽRK Rovinj), Diego Datos (ŽRK Rudar), Boris Lisica(RK Umag), Goran Rajković (ŽRK Poreč), Sergej Martinović (MRK Buje 53), Zvonimir Domić (ŽRK Arena), Želimir Popović (ŽRK Arena), Mario Sirotić (RK Buzet), Renis Zornada (RK Buzet), Vojislav Vujić (ŽRK Umag), Senad Imamović (ŽRK Umag), Duško Pašalić (MRK 28. April Kaštelir), Robert Ipša (RK Umag), Goran Sinčić (RK Umag), Bruno  Maros (RK Umag), Ranka Japundža (RK Rovinj), Vlado Bačić (RK Rovinj), Laris Mujkić (ŽRK Rudar) predvođeni predsjednicom Udruge trenera IŽ, gđom. Ingrid SAU, održali ovaj hvale vrijedan sastanak na kojem su dogovoreni prijedlozi koji će biti upućeni UO Rukometnog saveza županije Istarske.

Ingrid Sau dala je kratak osvrt o događanjima na ovom sastanku:

„Kroz analizu dosadašnjeg županijskog natjecanja izrečeno je zadovoljstvo uz sitne opaske za vođenje računa da se državna i županijska natjecanja terminski ne poklapaju te da se u takvim slučajevima bude fleksibilan prilikom određivanja vremena odigravanja županijskih utakmica.

Nakon konstruktivnih rasprava doneseni su konkretni prijedlozi koji će biti upućeni UO našeg rukometnog saveza, koji se odnose na to da Županijska liga treba početi u devetom mjesecu i trajati do kraja petog ili početak šestog mjeseca; da sustav natjecanja ostaje isti. Bitno je da igrači imaju što više utakmica. U petom se mjesecu trebaju organizirati završnice za četiri najbolje ekipe (Final 4) gdje bi se onda i svečano proglasio pobjednik (Završnice također uskladiti s državnim završnicama). Isto tako, ako je moguće organizirati neki turnir ili neko kolo s Primorsko-goranskom županijom.

Nadalje, problematika oko mini rukometa. Doneseni su sljedeći zaključci kao prijedlozi: U utakmicama izuzev izlaznog godišta, nema pobjednika- nema rezultata na kraju utakmice jer je smisao mini rukometa da djeca uživaju u igri bez pritiska, da igraju svi i da su roditelji smireni na tribinama), a za pobjednika županije organizira se na kraju natjecateljske sezone otvoreno prvenstvo IŽ; uz dosadašnja pravila, obratiti pozornost kao i do sada, da nema zonske obrane, svako čupanje odnosno držanje igrača s dvije ruke izriče isključenje, tolerirati četvrti korak u mlađim minićima te obavezno prije svakog turnira sastanak trenera i sudaca oko ovih pravila i međusobne suradnje. Glede dosadašnjih iskustava da se unutar svakog kluba obavi razgovor s roditeljima oko ponašanja na tribinama.

Kod natjecanja djevojčica i dječaka „B“ prijedlog je da se u prvom poluvremenu isključivo igra duboka obrana (obrana 6:0 strogo je zabranjena) i jako je važno da nema igranja „flastera“.

Za sljedeću natjecateljsku sezonu predložene su dobne kategorije: mlađe kadetkinje/kadeti (2002.), djevojčice „A“/dječaci „A“ (2004.), djevojčice „B“/dječaci“B“ (2006.), mini (2007.-).“

 
Autor: Hrvatski rukometni portal
Članak je pregladan 4647 puta.

Komentirajte ovaj članak