POVIJEST RUKOMETA U HRVATSKOJ

07.11.2017. g.

POVIJEST RUKOMETA U HRVATSKOJ

OD HAZENE DO RUKOMETA U HRVATSKOJ

Hrvatski rukomet u 2018. godini slavi dvije značajne obljetnice: 70-godišnjicu osnivanja Rukometnog saveza Hrvatske (1948.) i 60-godišnjicu prestanka igranja velikog rukometa (1958.). Povodom tih jubileja Društvo za povijest sporta i tjelovježbe (DPSIT) iz Zagreba priprema knjigu ''Od hazene do rukometa u Hrvatskoj''. Autor je povjesničar sporta i sportski publicist Eduard Hemar iz Zagreba, a urednik je doajen hrvatskog i istarskog rukometa Juraj Radovčić iz Umaga.

Društvo za povijest sporta i tjelovježbe osnovano je kao neprofitna organizacija 2016. sa željom da kroz pisanu riječ sustavno radi na promicanju povijesti hrvatskog sporta. Članovi DPSIT-a planiraju objavljivanje autorskih knjiga u dvije biblioteke: ''Hrvatski sportski portreti XX. stoljeća'' i ''Povijest sporta i tjelovježbe u Hrvatskoj''. U prvoj biblioteci bit će predstavljeni najstariji hrvatski sportaši i treneri, koji su odigrali pionirsku ulogu u razvoju našeg sporta, a danas su uglavnom zaboravljeni ili slabije poznati široj javnosti i mlađim generacijama. U drugoj biblioteci bit će knjige o razvoju pojedinih sportova u Hrvatskoj od organiziranih početaka, s naglaskom na mnoge nepoznate povijesne detalje i zaslužne pojedince i klubove. 

Polovinom studenog 2017. DPSIT objavljuje prvu knjigu iz biblioteke ''Hrvatski sportski portreti XX. stoljeća'' povodom 100-tog rođendana Tibora Lovrenčića iz Zagreba. U knjizi ''Melita i Tibor Lovrenčić Posljednji pioniri hrvatskog sporta'' riječ je o sestri i bratu koji su danas 100-godišnjaci i posljednji pioniri hazene i rukometa u Hrvatskoj. Melita je kao članica hazena reprezentacije Jugoslavije bila svjetska prvakinja 1934. u Londonu, a Tibor je član prve generacije igrača velikog rukometa u Hrvatskoj i posljednji živući sportaš koji je bio na Olimpijskim igrama 1936. u Berlinu. Oni su danas najstariji hrvatski sportaši te jedinstveni u svjetskom sportu jer su jedini kao sestra i brat zaslužni sportaši uspjeli doživjeli 100 godina.   

Knjiga o Lovrenčićima odličan je uvod za prvu knjigu iz biblioteke ''Povijest sporta i tjelovježbe u Hrvatskoj'' koju DPSIT priprema pod naslovom: ''Od hazene do rukometa u Hrvatskoj''. Autor i urednik su materijale za to djelo pripremali deset godina te su prikupili veliku arhivsku građu kao i brojne fotografije koje do sada nisu viđene u javnosti. Knjiga će sustavno i kronološki obraditi razvoj hazene, velikog rukometa i rukometa od organiziranih početaka. U njoj će biti više od stotinu biografija sportaša, trenera i sportskih djelatnika zaslužnih za razvoj, kao i svi najvažniji rezultati od regionalnih do međunarodnih. Knjiga će biti bogato ilustrirana s više stotina fotografija. Za potrebe rada na knjizi autor i urednik su kontaktirali sve protagoniste razvoja rukometa u Hrvatskoj koji su bili živi u zadnjih desetak godina. Uz sve navedeno, u knjizi će biti naglasak na organizirane početke i razvoj rukometa na području Istre.

Knjiga ''Od hazene do rukometa u Hrvatskoj'' trebala bi popuniti praznine iz povijesti hrvatskog rukometa, danas jednog od najtrofejnijih i najpopularnijih sportova u Hrvatskoj. Isto tako, odaje se zasluženo priznanje osobama koje su stvarale taj sport na našem prostoru kao potpuni amateri bez ikakvog financijskog interesa. Urednik Juraj Radovčić, koji je vezan uz rukomet punih 70 godina, ovom knjigom zaokružuje svoj iznimni sportski i životni opus.

Svaka financijska pomoć u realizaciji ove obilne i značajne knjige dobro je došla, a svi sponzori i donatori dobit će oglasni prostor kao i određenu količinu knjiga. Glavni cilj je skupiti financijska sredstva za tisak bar 500 primjeraka. Prema predviđanju, cijena tiska 500 primjeraka knjiga s tvrdim uvezom i kunsdruck papirom sa cca 400 stranica je 40.000 kuna.

Društvo za povijest sporta i tjelovježbe planira knjigu objaviti u drugoj polovini 2018. nakon što se djelo završi i prikupe potrebna financijska sredstva. Planirane su promocije knjige u Zagrebu, Umagu i drugim zainteresiranim sredinama kojih će sigurno biti dosta.

Eduard Hemar, dopredsjednik DPSIT-a 

 
Autor: Hrvatski rukometni portal
Članak je pregladan 1372 puta.

Komentirajte ovaj članak