DALMATINKA UVJERLJIVO

22.04.2018. g.

DALMATINKA UVJERLJIVO

RK „ DALMATINKA“ PLOČE

Kratka rekapitulacija najtjecaljske sezone 2017/18.

Rukometašice „Dalmatinke“ iz Ploča ušle su natjecateljsku sezonu 2017/18. godine oslabljene. Sav teret je pao na dvije nešto starije igračice Andrijanu Vlatku Jelčić i Antoniju Šimić. Kad je Antonija Šimić iz obiteljskih razloga otpala, trener Pločanka potražio je oslonac na juniorsku reprezentivku Magdalenu Žderić i na druge, sve odreda kadetkinje i mlađe kadetkinje.

Već u pripremnom razdoblju bilo je jasno da će se mlade rukometašice iz Ploča boriti za prvo mjersto, makar su imale konkurenciju u odlučnim sastavima „Marine Kaštela“ i nadasve „Sinja“ koji svake godine, izgubivši nekolicinu igračica, pojavi se s novim mladim rukometašicama koje se u Sinju „proizvode“ kao na tekućoj vrpci.

„Dalmatinka“ je uigravavši se za novu natjecateljsku sezonu izgubila samo jednu utakmicu i to od novog prvoligaša „Vranjica“ u Solinu, a pored nekoliko pobjeda, odigrala je s prvakom premijer lige BiH odličnom ekipom „Gruda“ neodlučeno.

            I pored toga, vodstvo kluba nije isticalo kandidaturu za prvo mjesto, napose iz razloga što  se u prva dva kola zapravo odličivalo o budućem prvoligašu.

Početak je obećavao, Odlična ekipa „Marine Kaštela“ u Kaštel Sućurcu se opdlično držala pa je „Dalmatinka“ stekla prevagu u samom finišu susreta i pobijedila rezultatom 22-20.

Nije bilo vremena za odmior. U gošće je kroz sedam dana stigla favorizirana ekipa „Sinja“ koju je predvodila bivša najbolja rukometašica „Trogira“ iz prvoligaških dana Marija Hrgović koja je i potekla iz redova „Sinja“. U izjednačenoj utakmici „Dalmatinka“ je opet u samom finišu pogotcima Ive Žderić prevela igru u svoju korist i zasluženo ponijela oba boda.

Sve ostalo bila je puka formalnost. Pokazalo se da druge ekipe druge lige jug nisu dorasle vodećem trojcu. „Dalmatinka“ je redom pobjeđivala „Orkan“ u gostima 21-12, u Pločama vječitog rivala „Metković“ 32-19, na pločanskom parketu „Zadar 1958.“ u gostima 34-22,  ŽARK „Split“  30-14, „Trogir 1958“, također u gostima 27-19, te u Pločama „Hotele Makarska“ 41-28, i na koncu prvog dijela prvenstva zasluženo zauzela prvo mjesto.U  međuvremenu je nakon poraza u Solinu u pripremnom razdoblju „Dalmatinka“ izgubila utakmicu s odlučnim prvoligašem „Kokom“ iz Varaždina u kup natjecanju.

Nastavak prvenstva trebao je donijeti rasplet borbe za prvo mjesto. U prvoj utakmici drugog dijele natjecateljske sezone u gošće pločnskim rukometašicama su došle rukometašice „Marine Kaštela“. Iako su nastupile s nekolicinom odličnih starijih igračica, u Pločama nisu imale nikakve šanse. Samo zahvaljujući „miksanju“ ekipe domaćih, izvukle su se s porazom od „samo“ devet pogodaka razlike. Semafor se zaustavio na rezultatu 32-23.

Druga kolo rješavao je zapravo konačni poredak na tablici. „Sinj“ je dočekao vodeću „Dalmatinku“ velikih ambicija predvođen Marijom Hrgović. I pored vodstva Pločanka od sedam razlike, domaće rukometašice su se vratile iz ponora, nadoknadile razliku i četiri minuite prije konca utakmice povel s tri pogotka prednosti. To, međutim, nije pokolobalo gošće. Do konca utakmice postigle su pogodak više od domaćih rukometašica i utakmica, a s njom i prvenstvo bilo je riješeno.

Do konca natjecanja „Dalmatinka“ je bila uvjerliva. Redom su pali „Orkan“ 33-10, „Metković“ 34-15, „Zadar 1954.“ 32-16, ŽARK „Split“ 35-18 i „Hoteli Makarska“ u zadnjem kolu 38-18.

Što reći o pohodu „Dalmatinke u sezoni 2017/18. godini. Bez obzira na konkurenciju „Katela“ koje su imale neokolicinu iskusninih igračica i Sinja s odličnim mladim rukometašicama, predođenih Marijom Hrgović, mlade Pločanke su bile uvjerljive. Osim u Sinju, njihove pobjede ni u jednom trenutku nisu dolazile u pitanje.

Uvjerlivo su bile najbolje i kao nikad do sada zasluženo su se plasirale u prvu ligu.

Postigavši ukupno 466 pogodaka i primivši 294 uz razliku primljernih i datih pogodaka od 172, najuspješnija su ekipa i ne samo po osvojenim bodovima.

Ove godine „Dalmatinka“ je dala tri kadetske reprezentativke, a osvojila je i četvrto mjesto na završnici državnog prvenstva za kadetkinje koje je održno u Umagu.

Vjerujemo da će mlade igračice iz Ploča u natjecanju u prvoj rukometnoj ligi opravdati očekivanja ljubitelja rukometa u Pločama te da će uspješno nastupati u najvišem rangu ženskog rukometa u Hrvatskoj.

U natjecateljskoj 2017/18. sezoni za „Dalmatinku“ iz Ploča nastupale su sljedeće igračice: Andrijana Vlatka Jelčić, Petra Marinović, Petra Sršen, Lana Jarak, Lucija Cvijanović, Magdalena Žderić, Klara Arar, Matea Krilić, Ema Barbir, Anamarija Nikolac, Iva Žderić, Antonija Šimić, Gabrijela Čupić, Ana Stanković, Antonija Rotim, Sara Tomašević i Josipa Oršulić. Trener ove uspješne ekipe je prof. Ivan Jerković.

Piše: Neven Vicić

 
Autor: Hrvatski rukometni portal
Članak je pregladan 1858 puta.

Komentirajte ovaj članak