USPIJEŠNA SEZONA UHRS

04.06.2018. g.

USPIJEŠNA SEZONA UHRS

Iza nas je rukometno bogata natjecateljska 2017/2018. godina. Bezbroj rukometnih utakmica školskih, studentskih prvenstava i natjecanja, županijskih liga i natjecanja te onih na državnom nivou od uzrasta mlađih dječaka pa do Premijer ligaša. Svakako ne treba zaboraviti i Europsko prvenstvo na kojem su znatan doprinos imali članovi UHRS-a. U sjenci klubova, i inih rukometnih događanja, zasigurno veliku ulogu i doprinos u provedbi svega ima i Udruga Hrvatskih rukometnih sudaca.

Slijedom  toga razgovarali smo s prvim čovjekom Udruge Hrvatskih rukometnih sudaca gosp. Josipom POSAVCEM.

„Zasigurno je tako, iz nas je duga i bogata rukometna sezona i iz naše perspektive UHRS-a. Mi smo kroz svoje aktivnosti bili zastupljeni na nacionalnim a i u dobrim dijelom na međunarodnim natjecanjima pod ingerencijom Europske organizacije EHF-a i svjetske organizacije IHF-a.

Kako je svima poznato naši članovi kojih je preko tisuću u vidu svojih zadaća kroz suđenje, nadziranje te mjerenje vremena i vođenje zapisnika znatno doprinose provedbi ligaških, KUP i svih natjecanja pod ingerencijom HRS-a. Ove sezone imali smo i obaveze na Europskom prvenstvu a sada i na ovim završnicama.

 Našu Udrugu ili bolje rečeno naš rukomet na međunarodnim rukometnim događanjima dostojno predstavljaju Boris MILOŠEVIĆ- Matija GUBICA, Dalibor JURINOVIĆ- Marko MRVICA, Tomislav CINDRIĆ, Robert GONZUREK Davor LONČAR- Zoran LONČAR, kao sudački parovi prisutni su na EHF i IHF listama te kolege Vladimir SOKOL delegat i lektor EHF, Siniša RUDIĆ i Tihomir KASUNIĆ kao EHF delegati te moja malenkost kao delegat i lektor IHF i EHF-a. Svakako je za spomenuti sudačke parove Ante MIKELIĆ - Petar PARAĐINA te Lovro KASUNIĆ i Saša NIKOLOVSKI i Ivana KOREN i Vedrana STANČIR i Hrvoje ČAČIĆ i Frano JOSIĆ nove mlade suce koji su u programu „YRP“ EHF-a kao perspektivni suci.

Pored redovnih natjecanja naša udruga je prisutna i na svim završnicama nacionalnog saveza u kategoriji mlađih dobnih skupina koje su se kroz produžene vikende u posljednjih mjesec i pol dana odigravale u Umagu, Poreču, Koprivnici i Đurđevcu.

Na ovim je završnicama Strukovno povjerenstvo Udruge Hrvatskih rukometnih sudaca steklo uvid u znatan broj mladih sudaca a i nadzornika koji su uspješno odradili svoje zadaće. Moram napomenuti da je za kriterije dolaska na završnice uzimana zahtjevnost završnice te su se sukladno tome i vršila delegiranja. Ovi mladi sudački parovi su dosadašnjim svojim suđenjem pokazali određeni potencijal za budućnost UHRS-a. Istima je iz tog razloga ukazana prilika da sude jedno ovako natjecanje. Suđenjem na ovakvim natjecanjima Strukovno povjerenstvo Udruge prati rad mladih perspektivnih sudaca te kroz nadzor ispravljaju pogreške i nedostatke te tako podižu nivo kvalitete svojeg suđenja. Mogu reći da sam u globalu zadovoljan prikazanom kvalitetom suđenja ali i angažmanom i kvalitetom rada nadzornika gdje treba istaći da su najveći doprinos u tom dijelu dale kolege Josić, Modesto i Golub.

Činjenica je da ima određenih nedostataka koji se pokušavaju otkloniti a na mladim sucima je puno odricanja, napornog rada te usavršavanja, riječi su Josipa Posavca predsjednika UHRS.

Nadalje gosp. Posavac koji posljednjih 8 godina uspješno vodi Udrugu Hrvatskih rukometnih sudaca navodi:

Udrugom operativno rukovodi Upravni odbor koji čini devet članova i koji se sastaju 4-5 puta godišnje.

Osnovni princip i sistem funkcioniranja Udruge svodi se na rad u matičnim Zborovima kroz plenarne sjednice-sastanke na kojima Strukovna povjerenstva Zborova rade na teoretskom usavršavanju ali isto tako i kroz praćenje suđenja i ispravaka uočenih nedostataka i propusta.

Ali isto tako Udruga je ove godine organizira dva seminara (zimski-ljetni  koji su održani prije početka natjecateljskih sezona, podijeljenih u tri-četiri vikenda i po ligama. Ovakvim aktivnostima Udruge obavezu prisustvovanja imaju svi članovi koji kao suci i nadzornici dužnost obavljaju na državnim liga ranga natjecanja od trećih do Premijer lige. Kroz ovakav vid okupljanja radi se na podizanju kvalitete suđenja, učenju te provjerama tjelesne spreme i znanja koji su dva osnovna uvjeta za obavljanje dužnosti suca i nadziranja suđenja.

U konačnici da je biti sudac lako, sudac bi bio svako.

Pored svega navedenog uvijek članstva nikada dosta pa za sve rukometašice i rukometaše a i one koji bi željeli postati članovi Udruge poziv stoji da se putem Zborova uključe u rad Udruge.

 
Autor: Hrvatski rukometni portal
Članak je pregladan 1357 puta.

Komentirajte ovaj članak