Hoće li dvaput u kratkom periodu Hrvatsku pohoditi najbolji svjetski rukometaši?

Foto: hrs.hr / Montaža: HR Rukomet

Ranije ove godine Lijepa naša dobila je domaćinstvo Svjetskog rukometnog prvenstva 2025. godine zajedno sa Skandinavcima, Danskom i Norveškom. Bit će to četvrti put da Hrvatska od osamostaljenja ugošćuje najbolje svjetske rukometaše (EP 2000. i 2018., SP 2009.). Sada je stigla vijest da bi vrlo brzo nakon SP-a 2025. godine, Hrvatska mogla biti domaćin i europske smotre. Naime, HRS je izrazio kandidaturu za dva europska prvenstva, 2026. i 2028. godine.

Velika konkurencija

Čak 14 zemalja iskazalo je želju za organizacijom nekog od europskih prvenstava, bilo za šest ili osam godina. Za domaćinstvo EP 2026. borit će se, uz Hrvatsku, još Bjelorusija, Francuska, Litva, Poljska, Švedska, Švicarska te zajedničkim snagama Danska i Norveška. Skandinavci su iskazali interes i za organizacijom EP 2028., zajedno sa zemljama Pirenejskog poluotoka, Portugalom i Španjolskom, koje bi zajedno ušle u domaćinstvo, te još s Belgijom, Estonijom, Francuskom, Švedskom, Švicarskom i Lijepom našom, Hrvatskom.

Puno manji interes za ženske turnire

Podsjetimo, sljedeću europsku smotru za rukometaše organizirat će Mađarska i Slovačka, a EP 2024. pripalo je Njemačkoj. Što se tiče ženskih natjecanja, interes je manji. EP 2026. žele zajedno Norveška i Danska te pojedinačno Rusija i Švedska. Iste zemlje uključene su i za domaćinstvo Eura dvije godine kasnije, no bez Rusije.

Peti put organizatori velike smotre?

Za 13 mjeseci donijet će se odluka o budućim domaćinima nadolazećih europskih prvenstava i u muškom i u ženskom rukometu. Dakle, u studenom 2021. godine doznat ćemo hoće li Hrvatska i peti puta u povijesti organizirati veliki rukometni spektakl, treći put među europskim reprezentacijama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *